Forskning
Hugo Lagercrantz
Hugo Lagercrantz, senior professor, Karolinska institutet; Astrid Lindgrens barnsjukhus, syns ofta i debatten om skärmtid hos barn.
Han skriver bland annat i Läkartidningen (2013-01-08) en artikel som tar upp barns tid framför skärmen.
"Mycket tid framför skärm splittrar barns liv" lyder rubriken, efterföljt av "Övervikt, koncentrationsproblem, hämmad språkutveckling etc kan bli följden"
Artikeln sammanfattas med:
"Många barn tillbringar det mesta av sin vakna tid framför skärm. Detta fragmenterar tillvaron och kan leda till koncentrationsproblem, försämrad språkutveckling och läsförmåga samt övervikt. Den amerikanska barnläkarakademin rekommenderar att barn under 2 år inte ska titta på skärm över huvud taget. "
Vi kan läsa att skolbarn i USA tillbringar genomsnittligt ca 6 timmar varje dag vid en skärm (varav 4 timmar framför en tv och 2 timmar med en dator). Artikeln tar upp flera undersökningar som visar skärmen påverkan på barnen. Man rekommenderar att barn under 2 år inte ska titta på skärm alls, äldre barn i förskoleåldern (3-7 år) kan titta på tv/dvd 1-2 timmar per dag och skolbarn (7-15 år) kan få titta på tv/dvd längre tid, men absolut inte mer än 3 timmar samma dag och då bara vid enstaka tillfällen såsom stora idrottsevenemang.
Läs gärna hela artikeln: https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=19078
Folkhälsans forskningscenter
I en artikel i tidningen Folkhälsan kan vi läsa hur Tv och datorer påverkar barnens sömn.
"Barn som tittar på tv eller använder dator ett par timmar varje dag lägger sig senare, sover mindre och har mer oregelbundna sovvanor jämfört med barn som tittar mindre på tv eller använder datorn mindre", berättar forskare Teija Nuutinen vid Folkhälsans forskningscenter.
- "Datorn påverkar barnens sömn mer än tv:n. När barn använder datorn i några timmar leder det ofta till att de lägger sig senare än vanligt. Ljuset från skärmen påverkar hjärnan, men också interaktionen med datorn stimulerar barnen och gör det svårt för dem att slappna av och somna. De barn som använder datorn lägger sig oftare senare på veckosluten jämfört med på vardagarna".
Mikaela Wiik, som är sakkunnig inom återhämtning vid Folkhälsans förbund, håller med Nuutinen: "Barn mår inte bra av att sitta stilla två timmar i sträck framför en skärm. Det är en alldeles för lång tid av inaktivitet."
- "Varken barn eller vuxna blir understimulerade i dagens samhälle, det behöver vi sällan vara rädda för. Dagens utmaning är snarare att kroppen är understimulerad och hjärnan överstimulerad."
Läs hela artikeln: https://www.folkhalsan.fi/sv/startsida/Aktuellt/Tidningar/Artiklar-i-urval/Tv-och-datorer-paverkar-barnens-somn/
Ylva Ellneby
Ylva Ellneby skrev boken "Cyberungar : eller vad barn verkligen behöver" redan 2005.
Vi kan läsa följande i en artikel i Lärarnas Nyheter från 2006-02-20:
Ylva Ellneby är förskollärare, tal- och specialpedagog, populär föreläsare och författare till ett flertal böcker om barns utveckling. Boken "Cyberungar" sätter fokus på hur våra barn kan hantera dagens snabba samhällsutveckling. Utvecklingen ställs i relation till det växande barnet och dess mognande hjärna.
Som titeln avslöjar handlar bokens funderingar mycket om den nya tekniken som finns omkring oss och även sysselsätter våra barn. I boken kallas den "skärmaktiviteter" och då avses både tv, video, datorer och tvspel. Aktiviteter, som hon anser, många gånger tar våra barns tid och engagemang i anspråk på bekostnad av fysisk aktivitet. Flera av kapitlen behandlar barn och datorer och hur vi som vuxna förhåller oss till hur barnen ska få tillgång till program, spel och internet. Författaren kritiserar förskolan för att allt för okritiskt tagit in den nya tekniken utan att fundera på vilka effekter den ger på barnen. Ska man komplettera exempelvis matematikinlärning med ett datorprogram bör man granska programmet och se till att det är barnet som styr programmet och inte tvärtom, påpekar hon.
Författaren hänvisar till en mängd olika studier och forskning som finns kring den nya tekniken och hur den påverkar barn. Samtidigt anser hon att vi i dag inte vet hur den på sikt påverkar deras utveckling.
Hela artikeln hittar ni: https://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2006/02/20/vad-behover-cyberungar